Gradi se preko 4000 stanova ali se očekuje veliki pad

BlogPo zvaničnim podacima reklo bi se da je izgradnja stambenih jedinica na vrhuncu, ali bi se uskoro moglo desiti da tržište nekretnina krene na dolje. Uprava za statistku „Monstat“ saopštava da se trenutno u Crnoj Gori u raznim fazama gradnje nalazi više od četiri hiljade stanova, za koje su većinom gradjevinske dozvole izdate krajem 2017 godine.

U godinama 2014, 2015 i 2016 je izdato gradjevinskih dozvola za po 3000 stanova dok je u 2017 godini 4439. Početkom 2018 god. stupio je novi zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se ukidaju gradjevinske dozvole, osim za složene gradjevinske objekte, a stambeni objekti se grade uz prijavu radova i izjavu revidenta.

U trećem kvartalu 2019 godine izdae su 44 gradjevinske dozvole što je u usporedbi sa 2017 godine 85% manje. Ako dalje analiziramo podatke zvanične statistike evidentno je da dolazi do usporavnja gradnje a taj trend već traje godinu i po. Razloge za usporavanje gradnje možemo samo predpostavljati, ali svakako to mogu biti, pad kupovne moći, restriktivna politika CBCG, pesimistična očekivanja u pogledu ekonomskog rasta itd.

Ono što nas je takodje zanimalo je i prosječna prodajna cijena po kvadratu koja je iznosila 1226 eura, a za one koji su stanove dobili preko sindikata to je bilo oko 663 eura. Na primorju je prosječna cijena bila oko 1365 eura dok ste u sjevernim opštinama stan mogli dobiti i za 676e/m2.

Iz naše agencije već zadnjih godinu dana upućujemo i savjetujemo naše klijente da je došlo do zasićenja tržišta pa da je za one koji prodaju stanove ovo pravi trenutak. Ukoliko ste zainteresovani za prodaju ili izdavanje stana možete to uraditi preko naše agenicje koja će vam pružiti punu pravnu , marketinšku i tehničku podršku.

Izvor Vijesti

[wpforms id=“1828″]