Ekološke Boje Za Vaš Zdravi Dom

 

Ekološke boje

Veoma je bitan odabir boja jer one su ključna stvar u našem domu jer doprinose lepoti, zdravlju i raspoloženju kod ljudi. Takođe u poslednje vreme mozemo da primetimo da sve više brendova vodi računa o zivotnoj sredini. Sve je više njih koji istražuju i pronalaze rešenja za zdraviju okolinu I proizvode koji neće narušiti zdravlje našeg prostora.

 

Ekološke bojeBoje za zidove

 Loš odabir boja za zidove može dosta da utiče na vas svakodnevni život, a da vi to ni ne primećujete. Boje su iznutra ispunjene toksičnim materijama koje prilikom nanošenja boje na zid isparavaju i mogu doneti različite posledice po čoveka kao što su astma, alergijska oboljenja, glavobolja, vrtoglavica, problem za očima

Iz svih ovih navedenih razloga napominjemo koliko je važan odabir boja koje ćete staviti na zidove u vašem domu pogotovo u spavaćim sobama. Najmanje stvari koje uradimo za naš prostor sutra mogu da nam donesu dosta benificija. Tako malo je potrebno da naši domovi budu zdravi i lepi. Pronadjite boje koje vama odgovaraju I koje neće naškoditi vama i vašoj porodici i uživajte u zdravom životu.

Boje delimo u tri grupe,a to su:

  1. Intenzivne boje
  2. Neutralne boje
  3. Nežne boje

 

INTENZIVNE BOJE

Ekološke bojeUkoliko želimo da promenimo atmosferu u našim sobama za to se koriste intenzivne boje ili ti jake boje. Međutim prilikom odabira intenzivnih boja veoma je važno da se boje pažljivo odaberu jer ukoliko se to ne uradi od doma možemo napraviti hladno i agresivno mesto ili jednostavno loše mesto za boravak.

Zato je veoma bitno da se zapamti da ukoliko se boje ne iskombinuju dobro sa ostatkom enterijera jer ne mogu da ispolje svoju snagu one mogu da daju suprotan rezultat od onoga sto vi želite. Naš predlog prilikom krečenja zidova je da ne trebate da krečite više zidova iste prostorije u intenzivne boje, već samo jedan zid.

Takođe jedan bitan faktor prilikom krečenja prostorije ukoliko ne želimo da menjamo nameštaj moramo odabrati boju koja se prilagodjava nameštaju. Moramo da navedemo da se intenzivne boje preporučuju u prostranim prostorijama dok se za manje prostorije preporucuju pastelne i neutralne boje.

NEUTRALNE BOJE

 U neutralne boje spadaju bela,crna,siva,krem i čitav spektar sive boje. Sve ove navedene boje donose elegancijuharmoniju i lako se kombinuju sa svim ostalim bojama. Crna, siva i bela boja Ekološke bojesu boje koje ukoliko znamo da ih dobro iskombinujemo u našem ambijentu mogu da stvore jedan elegantan i moderan izgled vaših prostorija.

Čist primer jeste ukoliko odaberete crnu i belu boju uz te dve najbolje je da umetnete sivu boju koja će razbiti taj jaki kontrast izmedju ove dve navedene boje. U ovom slučaju siva boja prostoriji daje taj elegantni sjaj i metalni efekat jer ona će vam pokazati granicu izmedju elegantnog i hladnog izgleda.

Veoma bitna stvar kod neutralnih boja jeste sličnost kao i kod intezivnih one loše deluju na manje prostorije jer vizuelno mogu da smanje prostoriju jer su to tamniji tonovi bez obzira što svetlost ulazi kroz prozore.

PASTELNE BOJE

Ekološke bojePastelne boje su idealne za krecenje malih prostorija jer stvaraju efekat udobnosti, prostranstva i  osvetljenja. Takođe one su slične kao i intezivne boje jer mogu da se kombinuju sa jakim bojama i istovremeno stvaraju harmoničan efekat. Istovremeno što se tiče pastelnih boja ovo ne znači da one ne mogu da se koriste za krečenje velikih prostorija.

Naprotiv one su idealne za prostrana potkrovlja jer daju taj harmonični efekat kao i kod malih prostorija. U kombinaciji pastelnih i intezivnih boja dobijate jedan topao, veseo, energičan ton uz kombinaciju sa vašim nameštajem možete srediti vaše potkrovlje baš onako kako ste zamišljali da izgleda.

 

Ekološke boje za djecije sobe

 Svakom roditelju zdravlje njihove dece je na prvom mestu  pa se danas, u ponudi nameštaja, boja za zidove, premaza za pod i drugih artikala poklanja ogromna paznja da bi sve bilo ekološki ispravno.

  •  Premazi za drvo

Ukoliko želite da renovirate prostoriju gde borave deca jedna od prvih stvari koja se preporučuje kad je ovo u pitanje jeste da se sve drvene površine ponovo premazu zaštitnom bojom ili uljem. Boja ili ulja koja su najbolje namenjena za to su od lana ili konoplja jer ne poseduju toksične materije. Ukoliko su u pitanju mala deca to se radi sa drvenim kreveticem, prozorima, drvenim vratima ili drvenim igračkama jer bi to deca stavljala u usta.

  • Pod

Stručnjaci kažu da je najbolje za decu sto se tiče poda da na primer tepisi budu od prirodnih materijala, a ne od sintetičnih vlakana. Vuneni ili pamučni tepisi bice mnogo bolje podne podloge od sinteticnih vlakana.

 

 

  • Boja

Boje za dečije sobe najčešće se koriste akrilne boje. One su vodoperive pritom su veoma lake za održavanje, a usput nisu ni toksične. Kod akrilnih boja veoma je dobra stvar što one teško požute ili izblede i najčešće su u mat ili polusjajnoj varijanti. Pre nego što nanesete ove boje određena površina treba dobro da se ošmirgla i gletuje. Ukolio ste to uradili glavna caka kod ovih boja je da na tu površinu boju nanesete dva ili tri puta.

  • Prozori

Takodje vezano za prozore preporucujemo zavese koje će opet biti od nekih prirodnih materijala poput pamuka, konoplja, vune… Zavese služe da blokiraju i zaštite decu od jakih sunčevih zraka koji ukoliko su veoma jaki mogu da budu štetni po decu.