Nekretnine Podgorica – Trenutno stanje na tržištu 19.03.2022

Danas smo svjedoci turbulentnog kretanja cijena nekretnina u poslednjih 7 mjeseci. Cijene rastu i grade uzlazni trend  za koji se ne zna do kad može trajati. Rast cijena nekretnina u Podgorici predvode stanovi u novogradnji koji rastu vrtoglavom brzinom a razloga za to ima više a neke ćemo i elaborirati kroz naredno štivo. Stanovi i kuće u starogradnji takodje prate uzlazni trend ali mnogo sporije u odnosu na stanove u novogradnji.

Tržište nekretnina u okruženju

Ako pogledamo i okruženje, dešava se slična situacija, sa tim da su nekretnine u Sbriji krenule rasti i ranije i tamo se dešava, za razliku od našeg tržišta, prava eksplozija gradnje. Rast tržita nekretnina u Srbiji  2021 godine u odnosu na 2020,  je preko 20% Četvrti kvartal 2021 na našem tržištu u odnosu na 2020 je manji za 8,9% što se tiče izdatih gradjevinskih dozvola, što govori o smanjenju gradnje, medjutim upravo ta činjenica je doprinijela i povećanju cijena nekretnina.

Post korona period

Post korona period koji živimo nam donosi inflaciju kojoj se ne nazire kraja. Najnovija dešavanja u Ukrajini takodje remete oporavak ekonomije što dodatno komplikuje situaciju. Ciijene gradjevinskog materijala su porasle preko 30% što naravno utiče na cijene novogradnje pa su neki investitori u toku gradnje već par puta povećavali cijene.

Ono što dodatno podiže cijene su svakako i neizvjesnost, očekivanje rasta cijena što ima više  špekulativni karakter a ne realni. Postoji očigledna nesrazmjera izmedju tražnje i ponude što otvara prostor za rapidno fluktuiranje cijena. To vodi u relnu opasnost od vrtoglavog rasta cijena i konačnog sloma tržišta u vidu pucanja balona i depresije koja bi nastupila nakon toga upravo kao i 2008 godine.

Trenutno stanje cijena na tržitu Podgorice

Prodaja stanova Podgorica – Novogradnja

Cijene u novogradnji se kreću od 1100€ do sada već izvjeznih 3500€. Očigledna je vidna razlika. Najnižu cijenu možete naći kod nekih investitora u novogradnji na području Zagoriča, potom slijede Stari Aerodrom 1200€ pa naviše, Tuški put slična situacija, Zabjelo je  već na 1300€, City kvart, Central Point, Master kvart kao i Ljubović Hills, završeni objekti  su već preko 1600€/m2. do čak 1900€. Nove zgrade kod Tološke šume su sada već u izgradnji 1700€/m2. City key takodje prati porast cijena na tržištu pa su tamo stanovi po 1500€ i naviše.

Starogradnja – Prodaja stanova Podgorica

U starogradnji je situacija dosta drugačija, neki lokacije su porasle dok neke stoje na istom nivou kao ranije zbog velikog interesovanja za novogradnju. Stanove u starogradnji možete naći od 850€ pa naviše, naravno stanovi koji su u potpunosti za renoviranje. Stanovi u starijim zgradama oko Gintaša su oko 900-1000€/m2, Stari Aerodrom slična situacija, Preko Morače su porasli na 1100-1200€/m2 za nerenovirane stanove, Uglavnom kada je starogradnja u pitanju, dosta zavisi od same zgrade i investitora koji je radio, da li ima sve potrebne dozvole i sl.

Prodaja Kuća Podgorica

Što se tiče kuća, potražnja postoji ali je mnogo manja nego za stanove. Naročito se traže kuće koje su nove i moderne, naročito prizemne kuće sa lijepim dvorištem i prilazom. Lokacija igra veliku ulogu. Kod starijih kuća situacija ide mnogo teže, najviše iz razloga što su većina za renoviranje i što nemaju sve potrebne dozvole.

Prodaja placeva Podgorica

Ovdje je situacija takva da postoji tražnja ali za placeve koji su za višespratnice ili za manje stambene objekte porodičnog stanovanja ali sa dozvolama. Situaciju remeti urbanistički haos gdje dosta lokacija nije još urbanistički obradjena kroz detaljne urbanističke planove.

Zaključak

Tržište se kreće naprijed i uzlazno ali većina tražnje se odnosi na jeftinije stanove i objekte. Puno kupaca bi se odlučio i za kuće ali skupi placevi i nedostatak urbanističkih planova, gradjevinskih radnika, skok cijana gradjevinskog materijala, nedostatak podrške banaka za ovaj segment, dovodi do jako malog interesovanja za gradnju kuća.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 15 files.
Selektujte fotografije sa telefona ili kompjutera i prevucite ih ovdje