Ukinut moratorijum na gradnju u Budvi i Petrovcu

budvaNapokon posle dvije godine je ukinut moratorijum na izgardnju stanova u najatraktivnijem dijelu Budve i Petrovca, uz samo obalu. U službenom listu nedavno je objavljeno da su van snage stavljene odluke o izmjenama i dopunama detaljnih urbanističkih planova „Budva cetnar“ i Petrovac centar“ koje su donijete još 2013, a na koje se aktuelna budvanska vlast pozvala prilikom uvodjenja moratorijuma na gradnju stanova, apartmana te kondo, apart i ostalih gradjevina, a koje nude prodaju stambenih jedinica. U uskom pojasu uz obalu od “ Avale“ do Zavale i uz petrovačko šetalište, mogli su se samo graditi hoteli sa pet zvjezdica,a u početku je bilo dozvoljeno i porodične kuće do 500 kvadrata, dok je sva ostala gradnja bila stopirana. Medjutim, kako je to predvidio novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, izrada svih planskih dokumenata obustavljena je 31 decembra.

Milionski biznis, koje se godinama vrtio u stanogradnji  i koji se i prethodne dvije godine odvijao na preriferiji grada, sada može ponovo da  se preseli u sami centar i na najatraktivnijim  lokacijama. Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da to Ministarstvo nije niti uvodilo moratorijum, niti ga je ukunulo. „Ministar nije uveo moratorijum, pa ga ne može ni ukinuti. Moratorijum je uvel lokalna vlast, pozivajući se na odredjenu dokumentaciju, odnosno dok se ne završi izrada DUP-ova. Sami taj dokumenat nije formalno najsrećnije rješenje, medjutim ja sam cijenio odluuku lokaln e vlasti, kojoj su gradjani ukazali poverenje.

Kako će ova odluka uticati na tržište nekretnina u Crnoj Gori a posebno na regiju primorja vidjećemo u narednom periodu. Takodje ne može se zanemariti i uticaj na turizam i strukturu smještajnih kapaciteta. Bilo je puno kritika na račun gradnje na obali mora, i devastaciji iste. Nadamo se da nadležni organi znaju šta čine i šta je dobro za razvoj tržišta nekretnina i turizma kao nosioca i pokretača ekspanzije gradnje.