Kuća od svijetla

Variranje nivoa svetlosti čini potpuno različitim pet soba Lucijine idealne kuče. U centralnoj i najvecoj nalazi se simbilcna vatra, koja naglasava atmosferu okupljanja,bliskosti i topline.

PRE SEDAM GODINA, SAJAM U KELNU USTANOVIO JE EKSPERIMENTALNU INSTALACIJU „DAS HAUS – ENTERIJERI NA SCENI“. DIZAJNERI MEDJUNARODNOG RENOMEA KREIRAJU SIMULACIJU IDEALNE KUĆE, SVOJE VIDJENJE SAVREMENOG ŽIVLJENJA. OVE GODINE, ČAST DA REALIZUJE „DAS HAUS“ IMALA JE ČESKA DIZAJNERKA LUCIE KOLDOVA

„Das Haus“ je na neki nacin jezgro Imm Cologne, koje  u sebi sabira kreativni talenat pozvanog autora, a „idealni dom“ je odraz tendencija u stilu zivota, arhitekturi, dizajnu enterijera i namještaja. Posle prethodnika kakvi su Neri&Hu, Sebastian Herkner, Louise Campbell i Todd Bracher, na scenu je ove godine stupila Lucie Koldova. Česka dizajerka koja je radila u studiju „Arik Levi“, poslednjih godina zivi izmedju Pariza i Praga. Koldova je Umjetnicki direktor „Brokis group“, českog brenda specijalizovanog za projekte rasvjete, koji kombinuju visoku tehnologiju i nadaleko poznato umijeće českih majstora stakla. „Das Haus“ je bila prilika da pokaze svoj autorski potencijal, kao dizajnera enterijera, pomocu umjetnički uredjenog svijetla.

NIVOI SVETLOSTI

Pod tim nazivom Koldova je predstavila projekat idealne kuće. Svjetlo, u svim svojim verzijama, oblicima i različitim atmosferama, apsolutni je protagonista u „Das Haus 2018“. Idealna kuća je ove godine mnogo manje oblikovana zidovima, a neuporedivo vise svjetlošću. Osvetljivanje ćelija u kojima se svjetlost pojavljuje u različitim oblicima i kontroliše na različite načine, ne samo da označava prostor, vec i podržava njegovu funkciju i amtosferu. „u mojoj kući svjetlo igra glavnu ulogu, a namještaj samo dovršava sobe – a ne obrnuto“, kaže Lucie Koldova.Kreiranjem različitih rasporeda osvetljivanja i specificnog osećaja svjetla u svakom segmentu prostora,

Koldova stiže do uzbudljivih vizuelnih protivrečnosti. Duboko svjesna neprestanog suočavanja sa stresnim trenucima u nasim stvarnim životima dizajnerka u simuliranoj kući prvenstveno traga za ravnotežom. „Ljudi su stalno na vrtešci svojih osjećanja i raspoloženja; kod kuće žele da se osjećaju balansirano i napune baterije. Tu svetlost može mnogo pomoći“, kaze Koldova. Njen idealni životni prostor stoga nudi širok spektar nivoa raspoloženja, a njene sobe zatvaraju krug izmedju našeg emocionalnog svijeta i zahtjeva stvarnog zivota.“ Kao rezultat toga, svaka soba u „Das Haus-u“ Koldove ima za cilj da predstavi odrednjeni osjećaj, ali i igra praktičnu ulogu u zadovoljavannju individualnih potreba u svakodnevnom zivotu.

U stvari, variranje nivoa svjetlosti, koje pet soba cini različitim, ideja je življenja vidjenog iz neobične perspektive – kontrolisanjem svetla. U centralnoj i najvećoj sobi nalazi se simbolicna „vatra“ koja podrzava koncept topline. Tu je soba posveća opuštanju tijela i uma; zatim najsvjetlija prostorija, koja treba „da osvijetli ideje“; garderoba koja briše granice izmedju mode, umjetnosti i dizajna i , konačno,prostorija posvećena duhu, sa udobnom kruznom sofom. Jedina prostorija koja nedostaje je kuhinja,koja je ustupila mešto prostoru za opuštanje, meditaciju i osjećanja.

Daus Haus zauzima prostor od 180 m2.

POETIKA STAKLA

Svojim dizajnom, Lucie Koldova pokazuje kako se tradicija českog stakla, koje uzžva izvanrednu reputaciju širom svijeta, može interpretirati na najvišem nivou u modernom stilu. Ubrzo posle diplomiranja na Akademiji umjetnosti, arhitekturei dizajna u Pragu, postiže medjunarodni uspjeh sa kolekcijom staklenih lampi „Muffins“, koja je nastala u saradnji sa Danom Leffetom u Parizu. Njihov jednostavan, elegantan, senzualan oblik naglašava finu upotrebu materijala i visokokvalitetnu izradu. Lucie Koldova je osvojila titule „Česki dizajner godine“ i „Elle talenat za dekoraciju“. Radi sa prestižnim kompanijama u sektoru rasvjete i namještaja, uključujuci „Brokis“, „Per / Use“, „La Chance“ i „Haimann“,a 2012. se vraća u Prag i nastavlja rad u svom studiju.“Svjetlost vam dozvoljava da kreirate beskonačno raznovrsnu igru efekata i uvijek me fascinirala. Zahvalna sam „Imm Cologne“ za mogućnost da se suočim sa izazovom ‘gradnje'“kuće pomocu svjetlosti“, kaze Koldova.

Izvor: Kuca Stil