TOPAO DOM u jesenjim tonovima

 

 

TOPAO DOM

u

jesenjim tonovima

 

 

 

Ovaj magičan enterijer osmislio je i vizualizovao poljski dizajnerski duo Plasterlina. Velika kvadratura i otvoren prostor dali su dizajnerima mogućnost da pokažu svoj talenat u punoj raskoši, što su oni i te kako dobro iskoristili, stvorivši savršeno harmoničan ambijent.

Za većinu arhitekata i dizajnera uredjenje malog prostora predstavlja najveći izazov u smislu organizacije i uskladivanja svih neophodnih funkcionalnih celina uz istovremeno ispunjavanje estetskih zahtjeva.

Medutim, u takvim projektima velika ograničenja često sama po sebi uslovljavaju i definišu odredena rješenja, čime se projektant delimično oslobada odgovornosti“ za ista. S druge strane, kada je na raspolaganju raskošan i fleksibilan prostor u kom je praktično sve izvodljivo, to na prvi pogled djeluje kao idealna situacija za onoga ko ureduje prostor. To jeste istina, ali slobodno možemo reći samo kada je reč o talentovanim dizajnerima.

U ovakvim projektima do punog izražaja dolazi smisao za estetiku, oblikovanje i organizaciju prostora kojim autor raspolaže. Projekat enterijera koji vam predstavljamo upravo je iz tog razloga sjajan dokaz da njegovim autorima nimalo ne nedostaje talenta i veštine.

Raskošan stan koji je poljski studio PlaSterina uredio za mladu porodicu pred stavlja savršen spoj boja i materijala, primenjenih u modernom skandinavskom stilu. Najveći deo stana zauzima, narayno, dnevna zona, koja je neobičnim elementima podeljena na funkcionalne podceline – dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju.

Dnevna soba smešetna je u najvećem prostoru koji je pritom veoma dobro osvetljen širokim prozorima. To je ohrabrilo dizajnere da odaberu tamniji kolorit. Fotografije svedoče da nisu pogrešili jer, uprkos tamnosivim zidovima i nameštaju za sedenje, prostor ne deluje nimalo skučeno i mračno. Tome je svakako doprinela i vešto isplanirana rasveta, koju čini ugradno tačkasto LED osvetljenje rasporedeno po plafonu, i dve upečatljive visilice u centralnom delu prostorije.

Kuhinja i trpezarija nalaze se u izduženoj prostoriji, nadovezujući se jedna na drugu, ali je prelaz između ove dve celine jasno naznačen obradom plafona i poda. Međutim, centralni element čitavog dnevnog prostora jeste pregrada koja odvaja kuhinju i trpezariju od dnevne sobe.

Riječ je o debelom pregradnom zidu u koji je ugraden moderan zastakljen kamin, dok se na bočnoj strani nalazi visoka polica za cepanice. Plamen vatre i robusno drvo savršeno su se uklopili s maslinasto zelenom bojom, koja je odabrana za ovaj pregradni element.

Trpezarija je opremljena velikim stolom sa metalnim nogarama i pločom od robusnog drveta, za kojim su postavljene Ims stolice tapacirane sivim meblom. Sve ovo zaokruženo je crnim metalnim visilicama, pa ceo ambijent ima pomalo industrijski šmek. Neobičan detalj u ovoj celini jeste široki horizontalni prozor postavljen veoma nisko, gotovo u visini poda. Zid u kom se ovaj prozor nalazi obložen je antracit sivim panelima, s kojima su se ugradni kuhinjski elementi savršeno stopili. Posebno interesantan detalj jeste vertikalna niša sa držačima za boce.

lako smeštena u istoj prostoriji, kuhinja je jasno diferencirana od trpezarije. To je postignuto koloritnim kontrastom – tamnosive zidne panele, svijetao parket i beli plafon iz trpezarije u kuhinji su zamenili beli frontovi kuhinjskih elemenata, te tamnosive podne pločice i plafon u istoj boji. Najatraktivniji detalj u kuhinji jeste veliko ostrvo s manjim prostorom za obedovanje. Ono što ga čini upečatljivim jeste narandžasta polica koja visi iznad njega. Osim Što je dala vizuelni pečat ovom prostoru, ona je poslužila i za osvetljavanje radne površine ostrva jer je u njoj ugradena rasveta.

U velikim stanovima sa mnogo prostorija najčešće je neizbežno da veliki deo površine bude potrošen na komunikacije, odnosno hodnike. Najbolje što se u tim situacijama može učiniti jeste da se i hodnici praktično iskoriste, kao što je slučaj u ovom stanu. U njemu se nalaze dva dugačka hodnika, a kod oba je po jedan zid iskorišćen za ugradnju elemenata za odlaganje.

U jednom je to biblioteka, u drugom zatvoreni plakari sa interesantnim detaljem otvorenim narandžastim policama u dnu elemenata, koji služe za odlaganje obuće i u efektnom su kontrastu sa sivim frontovima plakara. Stan raspolaže jednom spavaćom sobom, koja je najsvedenije uredena prostorija, što najviše i pristaje njenoj nameni. Stilski i koloritno ona je potpuno usklađena sa dnevnom zonom, ali su potpuno izostavljeni upečatljivi koloritni akcenti.

Kombinacija svetlog drveta i tamnosive boje deluje skladno i smirujuće, rasporedena je takas rasveta, dok se iznad noćnih ormarića na moderne visilice koje zamenjuju stone lampe. Sa obzirom na to, da je u hodnicima obezbedjeno obilje prostora za odlaganje. u spavaćoj sobi nema elemenata za odljaganie tu su samo krevet raskošnih dimenzija i toaletni stočić u skandinavskom stilu.

Upečatljiv dettalj jeste zid iza kreveta, čija čitava površina zapravo imitira uzglavlje kreveta, s obzirom na to da je tapaciran oblogom od sivog mebla. Ovakav tretman zidne površine ujedno je obezbedio i odličnu zvučnu izolacilu spavaće sobe. Spavaća soba raspolaže i zasebnim kupatilom, koje je uređeno na jednako sveden način – sa belim podnim pločicama i zidovima i elementima nameštaja u kombinaciji crne boje i drveta.

Kupatilo za goste jedina je prostorija koja odstupa od toplog jesenjeg kolorita, ali je možda i najinteresantnija u čitavom stanu. Ono raspolaže raskošnom površinom, a vrlo atraktivnim dizajnerskim rešenjima podeljeno je na dve funkcionalne potceline – toalet i prostor za kupanje i tuširanje.

U zoni toaleta apsolutno dominira crna boja, koja je odabrana za podne i zidne pločice velikog formata, kao i boju plafona. Na takvoj podlozi ističu se jedino beli sanitarni elementi, ali i interesantan komad nameštaja za odlaganje – crveni ormarić ispod lavaboa, smješten u širokoj niši uokvirenoj istim materijalom od kog je i sam izrađen.

Za razliku od toaleta, prostor za tuširanje karakteriše potpuna belina. Time je stvoren vrlo efektan kontrast, a prelaz iz jedne celine u drugu dodatno je naglašen skrivenom led trakom na granici između crne i bele zidne površine. Minimalističko uređenje, potpuni kontrast i jednake proporcije ove dvije cjeline na prvi pogled stvaraju iluziju da jedna predstavlja negativ druge.