Kuhinje malih dimenzija

Šta vam je važno: Imate li običaj da pravite zalihe namirnica? Ili imate mnoštvo posuđa? Prema tome će se ravnati tip i broj neophodnih kuhinjskih ormara. Uz elemente širine od 40 do 60 cm nećete se suočavati sa skučenošću prostora pri kuvanju udvoje, gornji elementi dubine 35 cm takođe mogu da posluže za odlagnje posuđa, baš kao i donji. Želite li da obedujete u kuhinji? Postavite sto tako da bude od koristi i tokom pripreme obroka. Moderni zidni aspiratori rešavaju probleme nedostatka prostora u visini glave, dok istovremeno doprinose generalnom utisku prozračnosti ambijenta.

Generalno pravilo glasi: namje je više. Birajte elemente jednostavnih frontova u svijetlim nijansama- isto važi i za zidove, uz makimalno dvije dodatne nijanse, a kad je već o materijalu možete npr. da kombinujete drvo i čelik. Tamna nijansa je preporučljiva samo u vidu akcenata. Frontovi s visokim sjajem, zahvaljujući blago reflektujućem efektu, kreiraju utisak prostorne širine. Obilje svijetla i izvjestan bazični red u uređenju takođe doprinose da kuhinja djeluje prostranije, pa je stoga ne bi trebalo pretovariti elementnima. Poprečna orjentacija podnih obloga, bilo od drveta ili PVC a umanjiće vizuelni efekat uzanog tunela.  Osmislili smo za vas tri modela min- kuhinja površine oko 7 m2 sa posebnim naglascima na ručavanju, skladištenju, namirnica i pripremi obroka, i sve su opremljene šporetom, frižiderom i sudomašinom.

kuhinjaTrpezarijski kutak

I u kuhinji ovako malih dimenzija možemo da postavimo sto za ručavanje. Apotekarski ormar sa elementom na izvlačenje može da se smjesti desno uz vrata dok istovremeno pruža i iznenadjujuće mnogo prostora za skladištenje. Manjka vam ravnih korisnih provršina? Onda će ovakav improvizovani sto morati da posluži dvostrukoj namjeni. To je osnovna ideja kod ovog predloga za uređenje naše mini – kuhinje. Unutar kuhinjskih elemeata u nizu smještnei su svi električni uređaji, dok u gornjim elementima i fiokama svoje mjesto pronalaze posuđe, lonci i escajg. Radnih površina ima dovoljano iako bi u kuhinji većih dimenzija svakako bile zastupljene u većoj mjeri, ali zato naspram kuhinjskih elemenata preostaje više prostora za trpezarijski sto koji istovremeno služi i za pripremu obroka i kao slobodna provršina za odlaganje. Ormar sa segmentima na izvačenje za zalihe namirnica popunjava prostor u niši uz vrata. On se otvara prema  stolu.

Radna površina za dvoje

Ako često i rado kuvate, i ako to praktikujete udvoje, morate obezbijediti dovoljno mjesta za pripremu obroka kao i slobodnih površina za odlaganje. Najbolje rješenje za to predstavlja ugradnja dodatne rasklopive radne ploče koja se po potrebi može i sklopiti. Za takvu konstrukciju neophodni su specijalni zidni mehanizmi za sklopivu ploču stola dok sama ploča može da bude od drveta ili od laminata koji je izuzetno lagan za održavanje.

Ukoliko niste vični stolarskom zanatu, montažu ovakvog stola trebalo bi da prepustite stolaru. Za dobru osvijetljenost ovog višenamjenskog stola postaraće se rasvjetni elementi sa svjetlosnim snopovima usmjerenim nadolje, montirani u ploču od drveta ili medijapana fiksiranu iznad gornjih elemenata.

Jedan hoklic omogućiće da sto u međuvremenu posluži i za ispijanje kafe. Uz desni zid ovdje je postvaljen regal poličar male dubine. Unutar njegovih zatvorenih i otvorenih elementa smješteni su kuvari i priručnici za kuvanje kao i čaše, šoljice i ostalo sitno posuđe. Savjet: ako ste ljubitelj prozračivanja kao metode uklanjanja kuhinjskih isparenja, izostavljanjem kuhinjske nape otvoriće se prostor za još jedan gornji element.

kuhinjaČudo od prostora za skladištenje

Potrebno vam je još prostora za odlaganje zaliha namirnica i posuđa u mini- kuhinji? Nikakav problem: iskoristite visinu prostorije i odaberite uzane donje kuhinjske ormare. Želite da smjestite puno potrepština a da vam pritom sve bude nadohvat ruke? Onda je potrebno dobro da razmislite kojoj svrsi treba da posluži prostor za skladištenje. Za posuđe su dovoljni ormari dubine 35 cm, a zalihe namirnica je najbolje pohraniti u elementima na izblačenje koji pružajujasan pregled kompletnog sadržaja. U našem primjeru gornji ormari desežu do plafona. Pri samom vrhu smješteni su rijetko upotreebljavani predmeti – do njih se lako dosijeva pomoću malih merdevina. Naspram kuhinjskih elemenatau nizu sa frižitderom, sudoperom i visoko montiranom ugradnom rernom postavljen je elenet sa pločom za kuvanje, “ u sendviču “ izmežu ormara dubine 35 cm. Zahvaljujući takvoj formaciji središnji segment djeluje poput kuhinjskog ostrva za kuvanje koje zajedno sa otvorenim policama kreira utisak prostorne širine u kuhinji.

Ček lista za planiranje vaše kuhinje

  • Veličina domaćinstva: Za koliko osoba se svakodnevno pripremaju obroci?
  • Funkcija: Na koji način se kuhinja upotrebljava? Samo za kuvanje ili i za ručavanje?
  • Električni uređaji: Rashladivanje, pranje posuđa, kuvanje, pečenje – koju od ovih aktivnosti najčešće sprovodite? Odgovarajućem uređaju trebalo bi dodeliti centralnu poziciju.
  • Inventar: Koliko lonaca, čaša, posuđa, escajga i malih kuhinjskih aparata mora da pronađe svoje mjesto iza frontnih  kuhinjskih elemenata?
  • Držanje zaliha: Skladištite li veće količine namirnica u kuhinji?
  • Segmentacija funkcionalnih elemenata: Ko kuva/priprema obroke? Sve u kuhinji treba prilagoditi tako da toj osobi bude komotno i dostupno.

Izvor: Moj Stan – časopis