Novogradnja ili starogradnja?

Novogradnja i starogradnjaSavjeti i preporuke

Kupovina stana, kuće ili poslovnog prostora je odluka koju nije lako donijeti. Samim tim što ove kupovine uključuju velike svote novca i velika odricanja u finansijskom smislu, ne treba posebno naglašavati važnost kvalitetnih informacija kako bi napravili što bolju kalkulaciju prije kupovine. Upravo ovi razlozi su nas naveli da bacimo još dodatnog svjetla na ovu problematiku ali i brojne nedoumice naših klijenata n a ovu temu.

Danas se često može čuti izjava poput: “ Starogradnja je neminovno dodatno ulaganje “ , “ Novogradnja nije tako kvalitetna i ima skrivene mane „, „ Starogradnja bi trebala biti jeftinija „,  “ Novogradnja je preskupa “  i sl. Možemo sa pravom reći da nijedna od ovih tvrdnji nije u poptunosti tačna. Pa da krenemo redom.

Novogradnja i starogradnjaStarogradnja

Stara gradnja, misli se na gradjevine koje su starije od 10 godina, mogu često biti veoma dobar izbor naročito ako gradjevina zadovoljava funkcionalno, lokacijski i naravno finansijski. Najčešća zabluda što se tiče starijih gradjevina je po pitanju sigurnosti i dugovječnosti, stoga ćemo se vratiti malo u prošlost i iznijeti vam neke činjenice koje vjerovatno nijeste znali. Počećemo od najglavnijeg sastojaka svih gradjevina a to je svakako beton i željezna konstrukcija koji zajedno čine armirani beton bez kojeg se danas ne može zamisliti niti jedna veća gradjevina.

Prvo o betonu.Najšira odrednica betona je da je to građevinski materijal koji se uglavnom pripravlja od cementa, agregata ( šljunka ili pijeska ) i vode. Sva tri sastojka su nam poznata ali ćemo ipak dodatno reći par činjenica  oko cementa, jer predpostavljamo da mislite da je to proizvod novijeg datuma.

Cement je mineralno vezivo koje ćemo dobiti ako prvo ispečemo glinu i krečnjak a potom sameljemo. Za taj inovativan proces je zaslužan Engleski inženjer Joseph Aspdin koji je patentirao Portland cement još 1824 godine, a ime je dobio po krečnim stijenama koje su se nalazile na ostrvu Portland u Engleskoj. Kao što vidite cement je pronadjen prije više od 200 godina. Danas se u prodaji mogu naći razne vrste cementa u zavisnosti od dodataka i vremena vezivanja cementa. Ako odemo još dalje u prošlost vidjećemo da su još Asirci i Vavilonci koristili glinu kao vezivno sredstvo za beton. Egipćani su koristili kreč i gips, a u Rimskom carstvu beton je pravljen od kalcijum – oksida, pucolanske prašine i agregata koji su pravili od plavca. Rimljani su otkrili da dodavanjem vulkanske prašine beton može opstati i pod vodom, zatim da se dodavanjem konjske dlake beton manje skuplja pri očvršćivanju i td.  Dodavanjem čelika dobijamo armirani beton koji je osnova moderne arhitekture i graditeljstva.

Sve ovo što smo naveli nam govori da su se materijali od kojih su napravljene i moderne gradjevine jako dugo koriste kroz istoriju, a dugotrajnost tih objekata vidimo i dan danas. Primjeri poput Egipatskih piramida ili jednog Rimskog koloseuma koji traju do današnjih dana nam govore da gradjevine imaju jako dug životni vijek. Moderne procjene nekretnina uzimaju za neku vremensku granicu 120 godina, ali znamo da je to mnogo duže. Stoga ako se plašite da investirate u stariju nekretninu, uzmite u obzir ove činjenice koje smo vam iznijeli. Stare nekretnine mogu  trajati još puno godina i pružiti vam sigurnost i komfor.

Starije nekretnine takodje imaju još prednosti a to je:

 • Daju vam punu slobodu i kreativnost da uredite prostor onako kako vi želite. Odaberite sanitarije, zidove,podove ili prekombinujte čak i zidove onako kako se vama najviše dopada. Uredjivanje sopstvenog doma, naročito sa osobom koju volite,  daje dodatnu emociju i vezivanje za dati prostor, a cio projekat vam može donijeti i dosta zadovoljstva. Naša preporuka je takodje i da konsultujete nekog dizajnera interijera, feng šui stručnjaka za normalno funkcionisanje energije, ali i  neku dobru kompaniju za hortikulturu. Puno cvijeća i svjetlosti će vaš dom pretvoriti u sigurnu luku, gdje će svaki provedeni trenutak biti poseban.
 • Koštaju mnogo manje nego novogradnja, naročito kada govorimo o veoma traženim lokacijama, poput centra grada i okoline. Vrlo je vjerovatno da možete naći stan ili kuću u prestižnom dijelu grada u kojem više nije dozvoljena gradnja, ili jednostavno nema mjesta.
 • Stan u starogradnji je u vidjenom stanju što znači da možete registrovati sve prednosti i mane na licu mjesta. Sa novogradnjom je stvar drugačija zato što u većini slučajeva kupujete nekretninu koja još nije završena, i na koju trebate čekati nekad i po 2 godine. Da ne pominjemo rizike, poput bankrotstva graditelja ili izgradnje koja je značajno drugačija od ponudjene i plaćene.
 • Stanovi u starogradnji su često podcijenjeni i prodaju se većinom sa dobro očuvanim stvarima. Ova činjenica vam može uštedjeti puno novca i vremena. Ne zaboravite da je kupovina stana jedan trošak a kupovina i opremanje stana dodatni trošak. Ako imate sreće da naidjete i na prodavca kojemu je potreba za brzom prodajom, možete sebi uštedjeti značajan novac.
 • Stanovi u starogradnji sporije gube na vrijednosti nego novogradnja. Cijena po kojoj ste kupili stan ponekad može biti  manja nego cijena po kojoj ćete ga sjutra prodati. Kod novogradnje je to rijetko slučaj.
 • Obično se starije nekretnine nalaze u prelijepim već kultivisanim zelenim oazama, dok je to kod novogradnje rijetko slučaj.
 • Stanovi u starogradnji imaju po pravilu mnogo visočije svodove tako da u stambenom prostoru imate mnogo više kisenika, a složite ćete se da je to velika prednost.

Novogradnja i starogradnjaNovogradnja

Moderna arhitektura je danas toliko napredovala da zaista možemo govoriti o puno stilova i pravaca. Ono što je karakteriše u skorije vrijeme je pojednostavljenje forme i odstranjivanje dekoracije ali i upotreba novih materjala. Novi efikasni gradivni materijali, lakše i fleksibilnije konstrukcije sa velikim udijelom stakla koje propušta puno svjetlosti, samo su neke od prednosti koje daju novoizgradjeni stanovi. Ali da li je baš uvijek tako?Razmotrićemo sve prednosti i nedostatke u nastavku posta.

Prvo o novijim materijalima koji se koriste kod novogradnje

Puno je proizvodjača novih inovativnih materijala koji bi trebali da pojednostavne gradnju ali i da povećaju komfor uz niže troškove.Većina njih se odnosi, naročito kod nas, na bolju termo i zvučnu izolaciju. Demit fasada koja je postala standard je značajno poboljšala energetsku efikasnost novih gradjevina ali sa druge strane, rekli bismo da nije pojeftinila gradnju, a tu je činjenica da demit fasada nije toliko dugovječna kao stare fasade. Staklo kao gradivni materijal se upotrebljava od davnina ali ne u toj mjeri kao danas. Ono ima veliku prednost što se tiče lakoće postavljanja, i kreativnosti u graditeljstvu. Staklo propušta velike količine svjetlosti ali sa druge strane nije baš energetski efikasno, i pored činjenice da danas postoje nisko-emitivna stakla i sl.

Neke najnovije inovacije se odnose upravo na glavni gradivni elemenat – beton. Tako od onih interesatnih smo izdvojili:

 • Oblaganje zidova da bi bili otporni na razne balističke projektile
 • Armiranje ugljeničnim vlaknima
 • Razvoj savitljivog betona koji bi bio skoro 500 puta otporniji na pukotine od klasičnog
 • Beton armiran nano-strukturama koji bi bio nevjerovatno otporan i sl.

Naše mišljenje je da je ovo veliki napredak ali što se tiče našeg graditeljstva, ipak ćemo malo sačekati dok to dodje kod nas. Uglavnom navešćemo glavne prednosti novogradnje ali i skrenuti pažnju na stvari o kojima bi trebali voditi računa pri kupovini.

Novogradnja i starogradnjaNovogradnja, koju možemo naći na ovim prostorima varira od neke koja je zaista dobra do one koja jedva da zadovoljava standarde. O cijenama koje su trenutno na tržištu nekretnina  u Crnoj Gori takodje možemo reći da su veoma različite, pa tako možete naći stan od 750e do 1600e po m2.Da li te gradjevina zaista i zaslužuju tolike cijene je veoma diskutabilno pitanje. Novogradnja svakako ima sledeće prednosti:

 • Novo znači da ne morati inicijalno ulagati u stan ništa više osim kupovine namještaja
 • Novije tehnologije su na dohvat ruke, kao npr. internet i kablovska u svakoj prostoriji, ventilacioni otvori za aspiratore, nove intalacije i sl.
 • Novogradnja takodje često ima riješena pitanja parkinga i to veoma praktična, tipa unutrašnje garaže iz koje lagano dolazite do stana ne izlazeći iz zgrade
 • Gotovo svaka gradjevina ima liftove
 • Video nadzor, bolju protiv-požarnu zaštitu i povećanu sigurnost
 • Ljepši i moderniji izgled
 • Skoro svaka nova gradjevina ima već ugradjenu aluminijsku ili pvc bravariju koja je dosta dugotrajnija od drveta i ne treba joj održavanje
 • Za novogradnju ćete dobiti veću rentu
 • Svaka zgrada ima uredno održavanje, i u većini slučajeva se radi o dobroj infrastrukturi.

Ono na što trebate obratiti posebnu pažnju su ugovori pri kupovini, renome investitora i graditelja, uredna dokumentacija svojine, poštovanje rokova izgradnje, garancije i sl.Često se dešavalo da investitor bankrotira u sred izgradnje, ili da na kraju zgrada nema upotrebnu dozvolu ali i situacije gdje je jedna stambena jedinica uknjižena na 2 ili čak 3 osobe. Sa obzirom na visinu ulaganja pri kupovini novog stana pažnja treba biti maksimalna. Kod kupovine vam opet moće pomoći agencija za nekretnine koja će vas uputiti u potencijalne probleme, ali i posavjetovati kako da ostvarite najveću korisnost. Naravno pazite koju agenciju birate 🙂